Je komt niet tot rust, hebt spanningen en het gevoel dat je achter de feiten aanloopt. Onder druk gaat lichaam in een vecht of vluchtreactie. Dat belemmert je brein om helder te denken en je verliest focus en overzicht. Je kunt moeilijk voorkomen dat bij stressvolle situaties gebeurt. Je kan leren hoe je jezelf sneller terug kan brengen naar een gezonde en ontspannen toestand. De online training veerkracht bied je inzicht en vaardigheid om mentaal gezond te blijven. Nu en in de toekomst.

Dashboard
Als je in de auto zit dan kijk je regelmatig op het dashboard om te kijken of alles goed gaat en of de auto iets van ons nodig heeft. Is er genoeg benzine, is het oliepeil op orde en houd ik me aan de snelheid. Doe je dat niet dan weet je dat de auto vroeg of laat in de problemen komt. Bij de mens is het eigenlijk niet anders. Ons lichaam geeft de hele dag door signalen hoe het gaat en wat het van ons nodig heeft. Via ademhaling, hartritme, transpiratie etc.

Maar heb jij oog voor die signalen en volg je ze ook op?

Heb je het door wanneer er grenzen worden aangegeven? Heb je het door wanneer je in een vechtreactie terecht bent gekomen? Het is vaak alsof we zelf rondrijden met een afgeplakt dashboard en ons dan verwonderen over de gestreste staat van onszelf. We hebben te luisteren naar ons lichaam zodat we ruimte kunnen maken voor zelfherstellende processen.

Balans
Ieder mens heeft een sympathisch en een parasympathisch zenuwstelsel. Het sympathisch zenuwstelsel is het gaspedaal en zorgt ervoor dat we in actie kunnen komen en activeert ook vecht en vluchtreacties. Het parasympathisch stelsel is de rem en zorgt ervoor dat de vitale functies weer op kracht kunnen komen, je lichaam ‘normaliseert’. Je hartritme, je ademhaling, je bloeddruk. Stressen we langdurig, dan raakt het systeem in de war, en werkt de rem niet meer zo goed. Hoe beter de balans tussen deze twee systemen hoe groter je veerkracht.

Hartritmevariatie
Je hartritmevariatie (HRV) is een belangrijke indicator voor de balans tussen je sympathisch en parasympathisch zenuwstelsel. Ons hartritme varieert voortdurend. Dit noemen we hartritme variabiliteit (HRV). Je HRV geeft je dus belangrijke informatie over je veerkracht en vitaliteit en is dus een interessante meter op jouw dashboard. Door middel van software is je HRV via een app ook in beeld te brengen. Zo krijgt je dus meteen feedback wanneer je gaat oefenen om je veerkracht te vergroten.

Interesse?
Hoe zorg jij voor je mentale veerkracht? Heb je behoefte aan ondersteuning meld je dan hier aan voor onze online training ‘ vergroot je veerkracht ‘.

Wil je ook jouw mentale veerkracht vergroten?
Leer hoe je effectief om kan gaan met spanningen in je werk. Op basis van inzicht in je huidige patronen en hartritme. Meld je dan hier aan voor onze online training ‘vergroot je veerkracht’

Online coaching

Nieuwsgierig en op zoek naar 1-op-1 online begeleiding? Zodat jij in balans bent, kunt ontspannen én presteren als dat nodig is en bovenal weer plezier in je werk en je leven ervaart?

Bekijk de mogelijkheden